SIKÇA SORULAN SORULAR
Türk Hukuk sisteminde tarafların kendilerini avukat aracılığıyla temsil etme zorunluluğu yoktur. Ancak telafisi güç hatalar yapmamak, zaman harcamamak ve maddi zararlara uğramamak için alanında uzman bir avukat ile süreci yönetmeK sizin faydanıza olur.
Danışmanlık hizmetimiz ücrete tabi olup, randevu almadan sorularınıza cevap verilmemektedir.
Bu süre usul ve esaslara tamamıyla hakim bir avukatla ya da avukatsız dava açmanıza, görevli ve yetkili mahkemede dava açmanıza, iyi bir dava dilekçesi hazırlamanıza, delillerinizi yargılamayı uzatmayacak nitelikte hazır etmiş olmanıza, yargılama giderlerini size verilen süreyi kaçırmaksızın yatırmanıza, davayı açtığınız mahkemedeki hakim, savcı ya da personelin yeterli sayıda ve kalifiye oluşuna, duruşmaları takip etmenize ve açacağınız davanın kendine özgü teknik detaylarına vakıf olmanız ile açacağınız davanın türüne göre değişiklik göstermektedir.
Davanızı görevli ve yetkili mahkemede açmalısınız. Bu durum ise açacağınız davanın türüne göre değişilik göstermektedir. Bu sorunun kısa bir cevabı olmadığından ve hatalı mahkemeden dava açmanız durumunda para, zaman ve hak kayıpları yaşayacağınızdan davanızı açmadan önce mutlaka bir avukattan profesyonel yardım alınız.
Bir avukat yardımından faydalanmayacak iseniz aşağıdaki soruları kendi kedinize lütfen sorunuz;
1)Dava açmak için yeterli bilgiye sahip olduğunuza emin misiniz?
2)Davanızı takip etmek konusunda kararlı mısınız? Dava açtıktan sonra davanızı takip etmeyi ihmal etmeniz, davanızın reddedilmesine veya açılmamış sayılmasına neden olabilir. Bu da ciddi hak kayıpları ile maddi zararlara sebep olabilir.
3)Davanızın olumsuz sonuçlanması halinde ne gibi sonuçlarla karşılaşacağınızı biliyor musunuz?
4)Davanızın size maliyeti ne olacaktır? (Dava harcı, masraflar ve avukatlık ücreti vs.)
5)Davayı kaybetmeniz halinde katlanacağınız ek maliyet ne olacaktır? (Tamamlanacak dava harcı, karşı tarafa ödenecek avukatlık ücreti, mahkeme masrafları vs.)
6)Uğradığınız haksızlığın giderilmesi için başvurulabilecek başka hukuki yöntemler var mı? Varsa bu yöntemleri tüketmeden doğrudan dava açmanız durumunda davanızın usulden reddine sebep olacağınızı biliyor musunuz?
Davanızı açarken ödemiş olduğunuz yargılama gideri, dava harcı ve gider avansıdır. Bu kalemlerin ne kadar olacağı her yıl Adalet Bakanlığı’nca tayin edilmektedir. Davanızı açarken ödemiş olduğunuz tüm yargılama giderlerini (harç, posta masrafı, bilirkişi ücreti, keşif ücreti vs.) davayı kazanmanız durumunda davalı taraftan almanız mümkündür.
Bir avukata vekaletname verecekseniz; vekaletname vereceğiniz avukatın adını soyadını, T.C. kimlik numarasını, bağlı olduğu barosunu, sicil numarasını ve adres bilgilerini alarak, nüfus cüzdanınız veya pasaportunuzla birlikte yurtiçinde yaşıyorsanız size en yakın Notere, yurtdışında yaşıyorsanız yaşadığınız ülkedeki T.C. Konsolosluğuna giderek vekaletname çıkartabilirsiniz.
Hakkınızda herhangi bir hukuk davası ya da icra takibi açılmışsa bunu e-devlet ya da vatandaş UYAP aracılığıyla öğrenebilirsiniz. Ancak hakkınızda kolluk kuvvetine yapılmış bir şikayet ya da Savcılık tarafından yürütülen bir soruşturma varsa bunu e-devlet ya da vatandaş UYAP aracılığıyla öğrenemezsiniz. Bunun için olayın / suçun gerçekleştiği yer adliyesi ile mernis adresinizin bulunduğu yer adliyesine giderek adınıza açılmış soruşturma olup olmadığını sormanız gerekmektedir.
Tanık olarak bildirildiğiniz dosyaya mazeretiniz olmaksızın gitmemeniz halinde o dosyanın bir sonraki duruşmasına kolluk kuvveti tarafından zorla getirilir ve bazı durumlar ise para cezası alırsınız. Detaylı bilgi için YouTube videmuzu izleyin.
Hukuk davalarında, dava açtığınız dosyanın duruşmasına mazeret bildirmeksizin gitmemeniz halinde davanız düşer ve işlemden kaldırılır. Düşen davanızı üç ay içinde yenilemezseniz davanızın açılmamış sayılmasına karar verilir. Ceza davalarında ise davanızı takip etmesinizde yargılama re’sen devam eder. Ancak yargılamanın herhangi bir aşamasında sizin ifadeniz gerekirse mahkeme hakkınızda zorla getirme kararı verebilir. Zorla getirme kararı ile yakalama kararı arasındaki fark için YouTube videomuzu izleyin.
Türk hukuk sisteminde, avukatlar her türlü hukuki ihtilaf konusunda hizmet verme yetkisine sahip olup; doktorlar gibi kendi içinde beyin cerrahı, kulak burun boğaz, diş doktoru gibi hizmet vermek istedikleri alanlarda ayrı ayrı uzmanlık almalarına gerek yoktur. Ancak bu durum avukatların her konuda uzman olduğunu göstermemektedir. Bu sebeple profesyonel bir hukuk hizmeti alarak ilerde daha büyük kayıplar yaşamamak için hizmet almak istediğiniz konuda ve alanda uzman bir avukatla çalışmak en doğru seçim olacaktır. Eğer büromuzdan hukuk hizmeti almak istiyorsanız buraya tıklayarak hangi alanlarda hizmet verdiğimizi inceleyebilirsiniz.